Anadolu Cam İşçileri Ücretsiz İzine Çıkartıyor

Anadolu Cam Sanayi Fabrikası'nda ücretsiz izne çıkartılan işçilere 7 kişi daha eklendi. Fabrikada önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artacağı belirtiliyor.

Şişecam’ın Bursa Yenişehir’de faaliyet gösteren Anadolu Cam Sanayi Fabrikası’nda Kasım ayında 5 işçiyle başlayan ücretsiz izin saldırısı, 7 işçinin daha ücretsiz izine çıkartılmasıyla devam ediyor. Önümüzdeki günlerde on işçinin daha ücretsiz izne çıkartılması bekleniyor.

Dünyanın en büyük cam üreticileri arasında yer alan ve pandemi sürecindeki üretimiyle kâr oranlarını katlayan Şişecam'a ait Bursa Yenişehir’de faaliyet gösteren Anadolu Cam Sanayi Fabrikası’nda Kasım ayında 5 işçi ücretsiz izine gönderilerek ücretsiz izin saldırısı başlamıştı. 7 işçinin daha ücretsiz izine çıkarılmasıyla saldırı devam ediyor. Fabrika yönetimi işçileri tehdit etmek için bu sayıya 10 işçinin daha ekleneceğini belirtiyor.

İşçiler Kasım ayında tek taraflı ücretsiz izin dayatılarak hakları gasbedilen ve aylık bin 170 TL’ye geçirmeleri dayatılan beş arkadaşları için fabrika içinde yürüyüş yaparak, tepki göstermişti.

Kristal-İş’in örgütlü olduğu fabrikada işçiler ciddi sağlık sorunları olduğu için rapor almaları ya da çalıştıkları halde sağlık sorunları nedeniyle işyerinde bayıldıkları için bu muameleye tabi tutuluyor

Kristal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mehmet Dikmen, duruma ilişkin yaptığı açıklamada " İşyerinde baygınlık geçirmiş bir işçi tedavisini olmuş, çalışmaya devam ediyor ama ‘verim alamadık’ diyerek çıkartıyorlar. 22 yıllık işçi arkadaşımıza tazminat davası açılıyor ve ücretsiz izne çıkartılıyor. Bir arkadaşımızın bölümünü değiştiriyorlar. Arkadaşımız daha bölümün işleyişine alışmadan ‘verim alamıyoruz’ denilerek çıkartılıyor. Diğer bir arkadaşımızın da eşi kanser hastasıydı. Kendisi de ameliyat oldu. ‘Rapor aldın’ denilerek çıkartıldı.

Dikmen bu uygulamanın şirketin diğer fabrikalarında söz konusu olmadığını belirterek, 1 Mart’a kadar toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak olması nedeniyle protesto eylemlerini fabrikanın içinde devam ettirdiklerini belirtti.

"Fabrikada fazla mesai eylemi, yürüyüşlerimiz, sloganlarımız devam ediyor. Eylemlerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Bir an önce arkadaşlarımızın işe dönmeleri için elimizden geleni yapacağız. Genel merkez, 10 kişiyi daha ücretsiz izne çıkarmayı düşünüyormuş. Korku vermek amacıyla 10 kişinin daha çıkarılacağı söyleniyor. Biz korkulara, baskılara boyun eğmeyeceğiz" dedi.