< < İşkenceli Gözaltılara Rağmen Suruç Anması

Gençlik Örgütleri, Suruç Katliamı'nın 5'inci yılında 33 Düş Yolcusunu anmak için Süreyya Operası önünden yapacakları yürüyüş sırasında polisin şiddetli saldırısıyla karşılaştı. Polissaldırısı ve çok sayıda işkenceli gözaltı olmasına  rağmen anmayı gerçekleştirdi.

İSTANBUL - Suruç katliamının 5. yıldönümü dolayısıyla bugün Kadıköy'de Halitağa Caddesi'nde oturma eylemi ve anma gerçekleştirildi. Ardından Gençlik Örgütleri, Süreyya Operası önünden Mehmet Ayvalıtaş'a yürümek istedi. Süreyya Operası ve çevresi çevik kuvvet ekipleri ve bariyerlerle abluka altına alınmıştı.

Polis gençlik örgütleri Süreyya Operası önüne gitmeden biber gazı ve plastik mermilerle saldırmaya başladı. Saldırıya rağmen gençler ara sokakta toplanarak pankartlarını açıp sloganlarını haykırmaya başladı. Sokak başına konulan bariyerleri yıkan gençler yoğun biber gazı ve plastik mermi saldırısına uğradı. Saldırıda çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Ara sokaklara geçen gençler burada da sloganlarına devam etti. Polis ara sokaklarda da çok sayıda genci sürükleyerek, darp ederek, ters kelepçe takarak gözaltına aldı.

Moda bölgesinde gözaltına alınanlar işkenceyi "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarıyla protesto ederken, polis, gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Gençlik Örgütleri, gözaltı saldırısına rağmen sokakları terketmedi. Ara sokaklardan geçerek, Eğitim-Sen önünde toplandı. Açıklamaya HDP milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz, beş yıldır aynı öfke, kararlılık ve irade ile sokaklarda, barikat başlarında, meydanlarda olduklarını belirterek, bundan sonra da mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Bizleri gözaltılarla, tutuklamalarla, katliamlarla yıldıramazsınız. Bunun en iyi kanıtı bugün aldığınız yanıttır" dedi. 

Ardından Gençlik Örgütleri adına Betül Topkaya açıklama yaptı. Beş yıl önce 33 düş yolcusunun IŞİD çeteleri tarafından Suruç'ta katledilidiğini hatırlatan Topkaya, "'Ha düştü ha düşecek' diye dört gözle beklenirken katil IŞİD çetelerine karşı halkların ve enternasyonalist devrimcilerin tarihi bir direniş ve zaferiyle özgürleşen Kobane'ye, 'Beraber Savunduk, Beraber İnşa Edeceğiz' diyerek yola çıkan 33 Düş Yolcusu organize biçimde katledildi. Bu katliamla hedeflenen halklar arasında kurulan köprünün kendisiydi. Hazımsızlık; bu coğrafyada yaşayan halkların kardeşleşmesineydi. Tahammülsüzlük; Gezi Direnişi'nin çocuklarının Kobaneli çocuklarla buluşmasınaydı. Onların kanla çizdikleri sınırlarına, halklar arasındaki barış ve dayanışma sınırsızlığıyla dayanan 33'ler; devlet eliyle, IŞİD işbirliği ile katledildi" dedi.

Tarihte yaşanan katliamlara değinen Topkaya, Kürt halkını inkar-imha politikalarının,  ve devrimci-demokratik hareketlere baskıların yanı sıra katliamlar serisi ile tüm toplumun üzerinde korku iklimi yaratılmaya çalışıldığını, kendi sonlarının geleceğine dair korkularını topluma yaymaya çalıştıklarını ifade ederek "Korktukça saldırganlığı artırdılar.  Suruç'ta, Ankara'da nasıl organize ve planlı bir biçimde katledildik, biliyoruz. Ve katillerimizi iyi tanıyoruz" dedi.

"5 yıldır mücadelemizi büyütüyoruz. 33 düş yolcusunu anmak istediğimiz Suruç katliamının yıldönümlerinde karşımıza envanterlerinde baskı ve zor araçlarıyla çıkanlar karşılarında kol kola birlik, sıkılı yumruk, kararlılık ve hesap sorma bilincini buldular" diyen Topkaya sözlerini "Bugün, dünden farklı değil. 'Katillerden hesabı gençlik soracak' sözü de yalnızca bir slogan değil. Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Suruç'un hesabını soracağız. Suruç için adalet, herkes için adalet" diyerek sonlandırdı.

Gençlik Örgütleri, 33 Düş Yolcusu'nun hesabını soracakları sözünü yineleyerek sloganlarla eylemi sonlandırdı.

 

54 Kişiye İşkenceli Gözaltı

Gözaltına alınıan 54 kişi önce Rıhtım Karakolu'na götürüldü. Rıhtım Polis Karakolu'nun önüne giden Gençlik Örgütleri bir kez daha polis saldırısına maruz kaldı. Gözaltına alınanların durumunu öğrenmek için karakola giden 6 avukat hakkında da gözaltı işlemi yapıldı. Gözaltına alınanların önce Haseki Hastanesi'ne ardından Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi. Gençlerin bekleyişi sürüyor.