< < İşçi Katliamlarına Karşı 1 Mayıs’ta Taksim’e

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, Gayrettepe' de bulunan Masquerade Clup önünde iş cinayetlerinde katledilen işçileri anarak, işçi cinayetlerine karşı 1 Mayıs'ta Taksim’e çağrı yaptı.

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, Masquerade Clup önüne sloganlarla yürüdü, “2024 1 Mayısına giderken, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününe giderken, her gün işçiler katledilmeye devam edildiğini gördük. 2 Nisan'da 29 işçiyi katledenlere karşı hesap sormaya, 29 işçinin katledildiği yere doğru yürümeye devam ediyoruz. Yaşasın 1 Mayıs” denilerek ajitasyon konuşmaları yapıldı.

“İşçi Katliamlarına Karşı 1 Mayıs’ta Taksim’e” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Ne Kaza Ne Kader Bu Bir Katliam”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni” ve “Yaşasın 1 Mayıs Biji Yek Gulan” sloganları atıldı

“İşsizliğe, geleceksizliğe, mecbur değiliz. Buna mecbur olmamak için dövüşmek lazım, mücadele etmek lazım, örgütlenmek lazım, iş cinayetlerine karşı güçlenmek lazım. 1 Mayıs'ta bütün işçileri, emekçileri, İstanbul halkını Taksi'me çağırıyoruz” denilen ajitasyon konuşmalarının ardından basın açıklaması okundu.

Okan Karaçam’ın okuduğu basın açıklamasında, sermayedarların kar hırsı ile 2 Nisan günü 29 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği hatırlatılarak “Yaşananlar göstermektedir ki işçi ölümleri kaza değil, sermaye, devlet ve diğer kurumların el birliğiyle gerçekleştirdiği organize cinayetlerdir. (...)Sürecin gelişimi dahi yaşananın tesadüf ya da ‘kader’ olmadığını, organize bir katliam olduğunu gösteriyor. Sorumlular ise topu birbirine atıyorlar. Ne Beşiktaş Belediyesi kendinde bir ihmal görüyor ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı bu sorumluluğu kabul ediyor.” denildi.

“Yaşananlar sıradan bir olay, olgu değil işçi, çevre vb. katliamıdır, katliamlara sessiz kalmayacağız. Sessiz kalmak, susmak bizleri her gün yeni ölümlere, yıkımlara alıştırmaya çalışan düzenin ekmeğine yağ sürmek demektir. Bu bilinç ve karlılıkla sesiz kalmayacağız. Katliamların hesabını sormak için mücadele edeceğiz.” denilen açıklamada İSİG Meclisi’nin düzenlediği rapora göre her gün yaklaşık 6 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiği hatırlatılarak, performans dayatması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin patronlar tarafından maliyetli görülerek alınmamasının sömürüyü giderek katmerleştirdiği, canımızın, doğamızın kapitalizmin kâr hırsı uğruna hiçe sayıldığı söylendi.

Açıklamada, tam 2 sene önce kölece çalışma koşullarına, iş cinayetlerine karşı mücadele ederken alınmayan önlemler sonucu pandemi döneminde hayatını kaybeden Dev Yapı-İş Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz da anıldı, “Bu düzene ve yarattığı tüm sorunlara karşı mücadeleden arkadaşlarımızın, iş cinayetlerinde yitirdiklerimizin hesabını soracağımızı bir kere daha ilan ediyoruz. Ölüm ve sömürü düzeninin her gün yeni sınıf kardeşlerimizi aramızdan almasına artık yeter diyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, gençleri bu düzenden hesap sormaya davet ediyoruz” denildi.

Platform açıklamasını “İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta katillerden hesap sorma bilinciyle Taksim’de hep birlikte sınıf kavgasını yükseltmeye çağırıyoruz.” çağrısıyla sona erdirdi.

Eyleme katılarak destek veren DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu da bir konuşma yaparak Soma, İliç işçi katliamlarına değindi ve “Tüm iş cinayetlerinin hesabını sorana dek, bu yoksulluk düzenini yıkana dek, işçi sınıfının insanca yaşamını oluşturana dek 1 Mayıs’ta. Taksim’de olacağız” dedi.

Eylem, sloganlarla ve “Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak” sloganlarıyla sona erdi.