Aralarında Mücadele Birliği Platformu’nun da yer aldığı 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 1 Mayıs’ın tarafı olan tüm güçlere çağrı yaparak bu sene 1 Mayıs’ın Taksim’de kitlesel olarak geçebilmesi için bir çağrı yayınladı.

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’nun açıklaması şöyle:

2024 1 Mayıs’ına sayılı günler kaldı.

Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın, yerel seçimler gündemi, bayram tatili vb. etkenlerle zayıf bir ön örgütlenme süreciyle geçmemesi için, aynı zamanda kitlesel, birleşik, devrimci bir 1 Mayıs’ın toplumsal mücadeleye katacağı dinamizmi ortak bir çalışmanın yaratacağı coşkuyla örgütlemek için bir dizi çalışma gerçekleştirildi.

Mart ayının ortalarında İşçi Emekçi Birliği’nin hemen her kurum/parti/sendikaya ulaşarak başlattığı toplantıların ardından, İşçi Emekçi Birliği’nden de geniş bir yelpazeyi oluşturan bir 1 Mayıs birlikteliği ortaya çıktı.

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, bu sene 1 Mayıs’ın Taksim’de kitlesel geçmesi için de ön çalışmalarıyla işçi havzalarında, pazar yerlerinde, kent meydanlarında, “tarihsel ve sınıfsal özüne uygun, birleşik, devrimci” bir 1 Mayıs duyurularını yapmaya başladı. Aynı zamanda Nisan ayının başında, DİSK ve KESK ile de görüşerek sürecin hep beraber örülmesi çağrısında bulundu.

Taksim 1 Mayısını kitlesel, coşkulu ve mücadele ruhuna uygun örgütleyerek direnişi ve umudu büyütmenin hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda mücadeleci sendikaların da bir araya gelerek yürüttüğü ortak 1 Mayıs çalışmalarını da önemsiyoruz.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin de açıklamalarında ortaya konulduğu gibi, başta işçi sınıfı olmak üzere, halkların, kadınların, gençlerin, öğrencilerin, doğasını yaşamını savunanların kendi talepleri ile 1 Mayıs alanı Taksim’de olması da ortak sorumluluğumuzdur.

Tüm emek ve meslek örgütleri, devrimci, sosyalist kurumlar buna uygun tutum almak zorundadır.

Oysa DİSK’in tek başına bu süreci valilik ve içişleri bakanı ile görüşmelerle, sadece CHP ile yürüttüğü ‘kulis faaliyetleri’ ile örgütlemeye çalışması bu ortak sorumluluğa uzak bir tutumdur. 2024 1 Mayıs’ının yüreği Taksim’de atan tüm toplumsal kesimlerle birlikte örgütlenmesi gerekir. DİSK’in bu sene bugüne kadar aldığı tutum, 1 Mayıs’ı birleşik, kitlesel, tarihsel ve sınıfsal özüne uygun örgütleme çabasından uzaktır. Biz bir kere daha 1 Mayıs’ın tarafı olan tüm güçlere, birleşik mücadele zeminlerini güçlendirme çağrısı yapıyoruz.

Tüm toplumsal güçleri, kendi talepleriyle kendi renkleriyle Taksim’e giden yolları hep birlikte yürümeye, emeğin ve direnişin meydanı olan Taksim’de, 1 Mayıs’ı birlikte örgütlemeye ve büyütmeye çağırıyoruz.

21 Nisan 2024

2024 1 Mayıs Taksim Platformu