Duvarları Delen Çizgiler

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun organize ettiği, Görülmüştür ekibinin hazırladığı “Duvarları Delen Çizgiler” adlı karikatür sergisi Divriği Kültür Derneği'nde açıldı.

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun organize ettiği, aralarında fotoğraf sanatçısı ve yazar Adil Okay'ın da bulunduğu "Görülmüştür" ekibinin hazırladığı "Özgürlük" temalı “Duvarları Delen Çizgiler” karikatür sergisi Divriği Kültür Derneği'nde açıldı. Divriği Kültür Merkezi’nde bugün başlayan sergi  18 Ekim Cuma gününe dek açık olacak. Sergide hapishanelerde tutsakların çizdikleri "Özgürlük" temalı karikatürler yer aldı.

Serginini açılışında, İHD İstanbul Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin, serginin, büyük bir çaba ve yoğun bir emekle  "Görülmüştür" ekibi tarafından hazırlandığını belirterek ekipte yer alanlara tutsaklarla dışarıdakileri buluşturmuş oldukları için teşekkür etti.

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, hapishanelerden gelen karikatürler, tutsakların duvarları delerek dışarıya çıktıklarını, onların yaşamla dışarıyla bağlarını  bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Şair Selah Özakın da, İHD ve Görülmüştür ekibinin büyük bir çaba ve ısrarla bu tür etkinlikleri gerçekleştirdiğini ve bazılarına kendisinin de katıldığını belirterek "Onların bu çabaları ve ısrarları umudumu arttırıyor ve tutsaklarla bağ kurmamızı sağlıyor. Bu nedenle çok takdir ediyorum ve emekleri için teşekkür ediyorum" dedi.

"Görülmüştür" ekibinden Adil Okay, 50 tutsaktan "Özgürlük" temalı karikatür istediklerini, engellemelerden kaynaklı 22 tutsağın gönderdiği 70 karikatürle sergiyi açtıklarını ifade etti. Konuşmaların ardından sergi ziyaretçilere açıldı. Daha önce de tutsaklarla ilgili pek çok etkinlik düzenlemiş olan "Görülmüştür" ekibinde yer alan Adil Okay gazetemize serginin nasıl ortaya çıktığını anlattı.

 

"Görülmüştür" Ekibi Kimlerden Oluşuyor? Amacı Nedir?

Devletin tecrit politikalarına karşı hem tutsakları dışarıyla buluşturmak, hem de dışarıdakilerin tutsaklarla bağ kurmasını sağlamak çabasında olan tutsak yakınları, daha önce tutsaklık yaşamış olanlar, aydınlar, sanatçılar, akademisyenler ve insan haklarına duyarlı kişilerden oluşuyor.  Tutsaklar, özgürlük için mücadele eden, bedel ödeyenler. Onlar yalnızca kendi özgürlükleri için bedel ödemiyorlar. Asıl olarak biz dışarıda olanların özgürlükleri, hakları için bedel ödüyorlar. Bu nedenle de dışarıdaki her bir insanın onlarla bir iletişim bir bağ kurması gerekir. Mahpustaki tutsağın dışarıdaki sesi olması gerekir. Bunu sağlayabilmek için de çeşitli etkinlikler, sergiler yapıyoruz.

Karikatür Sergisi Fikri Nasıl Oluştu?

Görülmüştür ekibi olarak elimizde tutsaklardan gelen binlerce mektup, yazı, şiir, resim, karikatür var. Bunlar sitemizde ve çeşitli yayın organlarında yayınlandı yayınlanmaya devam ediyor. Karikatür çizen pek çok tutsak olduğunu da biliyoruz. Çizdikleri karikatürler de yayınlandı. Bu etkinlikle bir farklılık yapmak istedik ve tutsaklardan bir tema üzerine çalışmalarını istedik. Bu kez işleri daha zordu çünkü kendi istedikleri bir şeyi değil, bir kavramı bunu nasıl düşündükleri, hissettiklerini çizgilerine yansıtmaları gerekti.

Ne kadar bir zaman aldı sergiyi oluşturmak?

Bu sergiyi açma fikrinin ardından tutsaklara mektuplar gönderdik fakat çok zorlu ve ciddi çaba gerektiren bir çalışma oldu. Çünkü hapishanelerdeki engellemelerden kaynaklı mektupların bir kısmı bize bir kısmı tutsaklara gitmedi. Bir kısmı çok geç ulaştı. Bir kısmı takip etme çabamıza rağmen kayboldu. Öyle oldu ki hem biz, hem İHD Şubelerimdeki arkadaşlar, hem avukatlar bunları takip etmek araştırmak durumunda kaldı. Hatta postanelere sürekli ve düzenli gitmek gerekti. 50 tutsakla iletişime geçtik. Fakat yine engellemelerden kaynaklı 22 tutsak tarafından gönderilen daha doğrusu bize ulaşabilen 70 karikatürle sergimizi açtık ve bu 7 ay gibi bir zamanı gerektirdi.

Tema Neden Özgürlük Olarak Belirlendi?

Tutsaklar açısından en önemli kavram ve ifade edilmesi de kolay değil, özellikle bunu karşı tarafa göstermek hissettirmek oldukça, zor. "Özgürlük" yalnızca tutsaklar için değil dışarıdakiler için de çok önemli bir kavram. Burada bir tutsağın çizimiyle özgürlük kavramını anlatması ve dışarıdaki insanlarla bağ kurması önemli. Dışarıdaki bir insana tutsakların birer rakam değil, yaşayan, canlı, bizler için de bedel ödeyen insanlar olduğunu anlatmak gerekiyor. Bu sergimizde de tutsakların çizgileri  duvarları aşarak dışarıdakilere ulaşmaya çalışıyor.