8 ve 9 Kasım günleri yapılan operasyonlarla gözaltına alınan HDP’li gençler bugün adliyeye getirildiler.

HDP Gençlik Meclisi’nden 36 kişi gözaltına alınırken, aynı operasyon kapsamında 45 genç hakkında da gözaltı kararı verildi.

HDP’de Belediye eşbaşkanları, parti yöneticileri başta olmak üzere son haftalarda ard arda gözaltı ve tutuklamalar yaşanırken, dün de Antep’te yapılan baskınlarla 52 kişi gözaltına alınmıştı.

İstanbul’da terörle mücadele şubesinde tutulan gençler çıplak arama işkencesine maruz kalmış, karşı karşıya oldukları işkence, kötü ve onur kırıcı muameleye karşı açlık grevine başlamışlardı.

12 Kasım günü Adliyeye götürülen 36 kişinin gözaltı süreleri, 4 gün daha uzatıldı. Gençlerin adliyeye getirilip götürülmeler sırasında kelepçelerin fazla sıkılmasından dolayı morluklar, çıplak arama uygulamasını reddettikleri için darp edildikleri ve muayene edilmeden, rapor alınmadan doktor yanından çıkarıldıkları öğrenildi.

Gençlere siyasi faaliyetler kapsamında yürüttükleri faaliyetler sorulurken, HDP Gençlik Meclisleri’nin yapmış olduğu kongre ve konferanslar "illegal" gösterildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan HDP Gençlik Meclisleri, gözaltında bulunan üyelerinin savaş karşıtı tutumlarından dolayı alındıklarını belirterek, “İşkence ve tutuklamalarla HDP Gençlik Meclisi çalışmaları AKP-MHP bloğu tarafından engellenmek isteniyor. HDP ve Gençlik Meclisleri baskılara boyun eğmeyecek, demokratik yol ve yöntemlerle direnmeye devam edecektir. Bu hukuksuzluk, baskı ve saldırılara karşı direnmek herkesin insani, vicdani ve ahlaki sorumluluğudur” denildi.

Bugün öğle saatlerinde adliyeye sevk edilen 36 gencin savcılıkta ifadelerinin alınmasına başlandı. Gençler adliye koridorlarında elbiseleri yırtılmış ve elleri sargılı halde beklediler. 21 genç tutuklama, 14 genç d adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edildiler.

Sulh Ceza Mahkemesi’nde 10 kişi tutuklanırken, 1 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı, 25 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Tutuklanan Nihat Demir, Merdal Bahadır,  Livan Orman, Metin Yılmaz, Alaaddin Adanır, Muhammet Erkmen, Tuncay Doğdan, Gülistan Yılmaz, Zehra Aslan ve Yunus Altun cezaevine gönderilirken, serbest bırakılanlar adliye önünde “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganı ile karşıladı.