Baroların ortak çağrısıyla Anıt Park’ta yapılacak olan Savunma Mitingi ve Anıtkabir ziyareti Valilik tarafından yasaklanınca Barolar ve bağlı bulunan avukatlar, Sıhhıye’deki Ankara Adliyesi önünde saat 15.00’de buluştu.

Basının uzun süre alınmadığı eylem alanına avukatlar “Barolar Susmadı Susmayacak”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Susmuyoruz Korkmuyoruz Biat Etmiyoruz” sloganları attılar. Baro başkanları savcılığa giderek, mitinglerinin yasaklanması hakkında Valilik ve Emniyet Müdürlüğü hakkıdna suç duyurusunda bulundu.

Bahçede ise Ankara Baro Başkanı Erdinç Sağkan konuşma yaptı ve “Cübbelerimize ilik açmaya çalışıyorsunuz. İstiyorsunuz ki teslim olalım. Bu trajedinin eski sahipleri, mağduriyet yaşadıklarında ilk olarak ‘avukatımı istiyorum’ dediler.

...Savunma susmadı susmayacak. Adaleti unuttukça biz hatırlatmaya devam edeceğiz. Kadın cinayetlerine, doğa katliamlarına karşı susturmaya çalıştığınızda biz çok olmayı sürdüreceğiz. Baroları bölmeniz karşısında susmayacak, ‘çok ol’maya devam edeceğiz. Özgürlüğü hukuk devletini demokrasiyi avukatlar temsil ediyor. Karanlığın izin sürmesine devam edemeyeceksiniz. Gökyüzü kadar büyük bir kararlılığı cübbelerinin altında tutuyor avukatlar.

Sermaye sınıfı topluma saldırılarını şiddetlendirdikçe, toplumu bölmeye çalıştıkça kendi karşıtı olarak birleştiriyor, safları sıklaştırıyor” dedi.

Baro Başkanının konuşması ardından kitle içerisindeki kimi avukatlar meclise yürüme çağrısı yaptılar. Bir avukat, “Korkmayın, bugün tarih yapılacaksa meclise yürüyerek yapılır”, “Yürü” sloganlarıyla kitle birden yürümeye başladı.

Çoğunluğu gençlerin olduğu avukatlar bariyerlerin önlerine geldiklerinde polisin “dağılın” anonslarına karşılık olarak bariyerleri kaldırıp attılar ve yürümeye devam ettiler. Polisin kalkanlı ve bibergazlı saldırısı sonucu kitle defalarca kez yeniden yürümeyi denedi. Üç avukat bayıldı, bazıları hafif sıyrıklarla yaralandı ama geri durmadılar. Polis basının önünde saldırmamak için elinden geleni yaptı; fakat avukatlar geri adım atmayacak kadar öfkeli ve coşkuluydu.

Polis amirleri ve baro temsilcilerinin görüşmeleri bir yanda sürerken avukatlar bariyerleri zorluyor, Meclise yürüme çağrılarını sürdürüyor ve direnen değil önüne çıkan engelleri kaldırma iradesini taşıyan bir ruh hali içindelerdi. Bir süre sonra kızgın sıcağa rağmen mücadele eden avukatlar oturma eylemine geçti. Kimi avukatlar bayrak direklerine cübbelerini çektiler.

Bir süre sonra eylemi kendi inisiyatifleriyle bitiren avukatlardan bir kısmı geldikleri illerin otobüslerine binerken, bir kısmı da Adliye önünde forum yaparak baro başkanlarının karar alma süreçleri, avukatları buraya getirme iradesi gösterememelerini eleştirdi. Burada kalıp kalmamak, meclis önüne gidip gitmemek üzerine tartışıldı.

Bir kısım avukat Adliye önünden ayrılırken, bir kısmının da bekleyişi sürüyor....