Tekirdağ 1 No'lu Hapishanesi'nde bulunan Tutsak Veli Özdemir gönderdiği mektupla pandemi sürecinde yaşanan hak gasplarını ve tedavi edilememe sürecini aktardı.

Tekirdağ 1 No'lu Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak  Veli Özdemir,  mektup yazarak hapishanede pandemi sürecinde yaşananlara ve hasta  tutsakların tedavi süreçlerine ilişkin hak gasplarını anlattı.

 

"İlk Aylarda Kitap ve Kargo Alamadık"

Özdemir, pandemi sürecinde günlük gazeteleri 1 gün beklettikten sonra alabildiklerini ancak kitapların ve gelen kargoların daha uzun bir süre beklettikten verildiğini, pandeminin ilk aylarında ise  “Asker hapishaneye girmiyor” denilerek verilmediğini dile getirdi.

 

"Pandemi de Önlem: Haftada 1 Bardak Çamaşırsuyu"

Veli Özdemir okuru olduğu Özgür Gelecek gazetesine yazdığı mektupta uzun bir süre yayınların kendilerine ulaşmadığını da belirterek pandem sürecindeki uygulamaları aktardı. 

“Koronanın ilk zamanları pazartesi günleri hücrelere dezenfektan sıkılıyordu, son zamanlarda yapılmıyor. Arada bir  (1 çay bardağı) çamaşır suyu, sıvı el sabunu ve sıvı deterjanı dağıtılıyordu” diye aktaran Özdemir devletin pandemi de hapishanelerde aldığı önleme ilişkin durumu ortaya koyuyor.

Özdemir'in rahatsızlığı pandemi öncesinde başlamış. Fakat bu süreçte de çeşitli engel ve hak gasplarıyla karşılaşan Özdemir, pandemi sürecinde salgın gerekçesiyle tedavisinin engellendiğini belirtti.

 

"Aylarca Hastaneye Gidemedim"

Boğazında bir modül tespit edildiğini ve film çekilmesi gerektiğini belirten Özdemir,

“Film mart ayında çekilecekti ama Covid-19 nedeniyle sevkin ertelendiğini öğrendim. Bunun üzerine hapishane idaresi ile konuşarak durumun önemli olduğunu, modülün niteliğinin tespit edilmesi teşhis ve tedavi sürecinin gerekli olduğunu vs anlatmaya çalıştım” diyerek süreci aktardı.

Özdemir çabaları sonucu tarih alındığını ancak  sonrasında iptal edildiğini bunun üzerine bir kaç kez Adalet Bakanlığına, Sağlık Bakanına, TTB’ye, İHD’ye dilekçeler yazdığını ancak tüm uğraşlarına rağmen aylarca hastaneye gidemediğini  belirtti.

 

"Yıpratıcı Bir Süreç Yaşadım, Ameliyat Olamıyorum"

Özdemir, uzun bir süre modülün kanser olup olmadığını öğrenemediği, bunun yıpratıcı bir süreç olduğunu ancak en sonunda kanser olmadığını, bunun yanında mutlaka ameliyat olmak zorunda olduğunu, vücuduna zarar veren bir modül olduğunu ancak hastanelerin salgın döneminde riskli olması ve hapishanenin “önlemlerinden” kaynaklı ameliyatının daha sonra yapılabileceğini aktardı.

 

"Havalandırmasız Karantina"

Özdemir, teşhis için hastaneye gidebildiğinde ise geldikten sonra herkes için 14 gün olan karantina sürecinin kendisi ve hastaneye gidebilen 2 tutsak için 36 gün olarak uygulandığını belirtti.

Karantina sürecinde ise 36 gün boyunca boş bir ranzanın olduğu hücrede havalandırmaya hiç çıkarılmadan bekletildiklerini belirten Özdemir’in yazdıkları, devletin Tekirdağ 1 Nolu Hapishanesi ve genel olarak hapishanelerde, pandemi koşullarındaki uygulamalarını ve hasta tutsaklara yaklaşımını bir kez daha gösteriyor.