< Pressan İşçilerine 29. Gününde Dayanışma Ziyareti

İşten atılan TOMİS üyesi Pressan işçilerinin mücadelesi 29 gündür sürüyor. Bugün Pressan işçilerini BMG ve Almanya Devrimci Birliği üyeleri ziyaret etti.

İstanbul Kıraç'ta bulunan Pressan fabrikasında Tüm Otomotiv Ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi iki işçi sendikal faaliyetleri nedeniyle işten atıldı.

İşten atılan TOMİS üyesi işçiler, Selçuk Çelik ve Bülent Karadere 29 gündür fabrika önünde işlerine geri dönmek ve sendikal haklarının tanınması için mücadele ediyor.

Pressan patronu fabrikada sendikal faaliyeti bitirmek için işçileri işten atarken, bunu yeterli bulmayınca patronların insan kaynakları birimi gibi çalışan Türk Metal Sendikası'yla işbirliğine girişti.

İşçileri TOMİS'ten istifaya zorlamak yeterli olmayınca, 'konferadasyona bağlı olması, üye sayısının daha fazla olması, TİS imzalama yetkisi alacağı' gibi söylemler üzerinden TOMİS'in örgütlenmesini engelleme yoluna gitti.

MESS-Türk Metal-Pressan işbirliğiyle fabrikada çalışan işçilere baskı uygulanarak, e-devlet şifreleri zorla alınarak Türk Metal Sendikası'na üye yapılıyor. Üye olmayanlar ise işten atılmakla tehdit ediliyor.

Çelik ve Karadere bu koşullarda fabrika önünde her gün işçilere seslenerek sendika seçme haklarına sahip çıkmaları, baskı, tehdit ve Pressan-Türk Metal işbirliğine oynanan oyunlara kanmamaları çağrısında bulunuyor.

Pressan işçilerini bir çok kurumdan emek dostları da ziyaret ederek destek veriyor. işçilerinin 29. gününde ise Birleşik Mücadiele Güçleri (BMG) ve Almanya Devrimci Birliği ziyaret etti.

Dayanışmaya gelen kurumlar"15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi Yol Göstermeye Devam Ediyor. Pressan İşçisi Yalnız Değildir" ve "Almanya'dan Pressan ve Sinbo Direnişini Selamlıyoruz" yazılı pankart açıldı.

Pressan işçileri yaptıkları açıklamada " Pressan yönetimi sendikal haklara yönelik saldırılarına hız verdi. Fabrika içinde işçilere baskı uygulayarak zorla e-devlet şifreleri üzerinden Türk Metal'e üye yapmaktadır. İşçilere baskı uygulayıp üye yapmaya çalışan yönetim üye olmayanları işten atmakla tehdit etmektedir" dedi.

TOMİS ise Pressan yönetiminin ve Türk Metal çetesinin bu saldırılarına karşı tüm işçi, emekçi ve dostlarını TOMİS'i sahiplenmeye ve bu saldırıya karşı birlik olmaya çağırdı.

Pressan işçilerine seslenen TOMİS üyeleri, işçilerin Birliği sayesinde Türk Metal ve Pressan işbirliğinin boşa çıkarılacağını, işçilerin iradesini tanımayan Pressan'a karşı ilk günkü kararlılıkla direnişin süreceği belirterek "Buraya sendikayı sokacağız. İşçilerin iradesini tanımayan Pressan patronuna, patronun getirdiği Türk Metal şirketine hak ettiği cevabı vereceğiz" denildi.

Türk Metal Sendikası'nın 12 Eylül zihniyetine sahip, patronların sendikası olduğuna işaret eden TOMİS "Pressan işçileri, bizlere dayatılan kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere mahkum değiliz. Bugüne kadar Pressan patronu işçilere buna dayattı. Ama bugünden sonra TOMİS sendikası var. TOMİS sendikası işçilerin öz örgütüdür" diyerek işçilerin sendika seçme haklarına sahip çıkmaları çağrısı yaptı. Dayanışmaya gelen kurumlar da Pressan işçilerinin haklı mücadelesini desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Açıklama sırasında "Pressan İşçisi Sendikasıyla Güçlü" "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atıldı.