< < Maden İşçileri Kazandı: 15 Ocak'ta Çözüm Sözü

Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Tazminatlarının ödenmesi talebiyle 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyüşe geçen ve o tarihten bugüne eylemde olan Soma ve Ermenek madenciler işçileri Soma Meydanı'nda yaptıkları açıklamayla, sorunlarının Ocak ayının 15'ine kadarq çözülmezse ayın 16'sında yeniden Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını duyurdu.

Manisa'nın Soma ve Karaman'ın Ermenek ilçelerinde tazminatları için 12 Ekim'de Ankara'ya doğru yürüyüşe geçen ve defalarca jandarma ve polis engeliyle karşılaşan maden işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası'nı temsilen örgütlenme uzmanı Kamil Kartal ve işçilerden oluşan bir heyet, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile dün bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede işçilerin sorunlarının çözümüne yönelik Ocak ayının 15'ine kadar adım atılacağına garanti verdiğini belirtti.

Soylu, Ermenek'te süren eyleme ilişkin ise Karaman Valisi ile bir görüşme yaptı. İşçiler görüşmede, sorun Ocak ayının 15'ine kadar çözülmezse ayın 16'sında yeniden Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını da ifade ettiler.

Maden işçileri, bugün Soma Meydanı'nda zaferlerini duyurmak üzere birbasın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada Bakan Soylu ile görüşmeye katılan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, Bakan Soylu'nun 15 Ocak 2021 tarihine kadar sorunun çözüleceğine dair söz verdiğini belirtti.

Kartal, "15 Ocak'ta arkadaşlarımızın hesaplarına paralar yatacak. Söz verdiler, herkesin huzurunda, Soylu'nun yüzüne karşı 'Sizin sözünüze güveniyoruz, güvendiğimiz için bu direnişi bitireceğiz ama sanmayın ki evlerimize çekiliyoruz. 15 Ocak'a kadar tetikte bekleyeceğiz, paralarımız yatana kadar da her 15 günde bir sokakta açıklama yapacağız' dedik. Sözlerinin arkasında durmasını sağlayacak mücadele sürecinden vazgeçmeyeceğiz. 15 Ocak'a kadar çözülmezse daha büyük bir mücadele vereceğiz" dedi.

Uyar Madencilik'te geçirdiği kaza sonucu yürüme engelli olan madenci İdris Sarıkaya, 12 Ekim'de başlattıkları mücadeleye herkesin hak verdiğini belirterek, "Soma'daki tazminat sorunu kangrene dönüşmüştü, ama sözler yerine getirilmemişti. Haksızlığı dile getirdik. Bize bu sorunun çözülmesiyle ilgili Sayın Süleyman Soylu namus sözü verdi. En geç 15 Ocak'a kadar sonlandıracağının sözünü verdi” diyerek görüşmede aldıkları sözü aktardı.

Uyar Madencilik'te geçirdiği kaza sonucu gözlerini kaybeden Ali Kandemir, "Patrondan alıp, işçinin hakkını veren bir sendika gerçekten Soma'ya ve Türkiye'ye gerekiyordu. Şimdi bulduk" dedi.

Soma Meydanı'nda Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi Mehmet Çolak basın açıklamasını okudu. Çolak, "İlk günden beri patronu kollamak adına önümüze konulan uyduruk yasaklamalarla karşımıza çıkıldı. Yol defalarca kesildi. Tekrar gözaltı yaşandı. Ardında Uşak yolundayken Gölmarmara'da Manisa Valisi'nin görüşme daveti geldi, heyetimiz önce valiyle ardından ertesi gün Ankara'da İç İşleri ve Enerji Bakan yardımcılarıyla görüşme gerçekleştirdi. Sorun çözümü için İçişleri, Enerji ve Çalışma Bakan bürokratlardan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon görevini tamamlayıp bakanlıklara görüş bildirdi. Ardından dün İzmir Vilayetler Evi'nde bir hafta Berat Albayrak'ın istifası nedeniyle ertelenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile heyetimizin görüşmesi gerçekleşti. Üç somut çözüm önerimizi tekrarladık" diye belirtti.

Çolak, "Bugün Ermenek'te heyetimizin Karaman valisiyle nihai çözüm doğrultusunda toplantı yapılacak. Heyetimiz İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Ocak ayının 15'ine kadar aktif bir takip süreci yürüteceğimizi, şayet söz verilen süre içinde çözüm gerçekleşmez ise 16 Ocak'ta Ankara Yürüyüşü'ne başlayacağımızı iletti" dedi.

Bağımsız Maden-İş Sendikası örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, "Madenciler kenetlenecek, buranın siyasi hayatına da yön verecek. Bir madenci Soma Belediye Başkanı olacak. Buranın çoğunluğu oysa maden işçisinin de Soma'yı yöneteceğini göreceğiz. Madencinin neyi eksik? Yerin yedi kat altına inerek her an ölüm riskiyle her gün orada yaşamayı beceren maden işçisi pekala Soma'yı yönetebilir" dedi.

ABD’li üniversitelerin başını çektiği üniversite öğrencileri, soykırıma maruz kalan Filistin halkıyla dayanışmak ve üniversitelerinin İsrail’le ekonomik ve akademik ilişkilerine...

“Tam umudu kesmişken...” diyordu bir arabesk şarkıda... günümüz reformizmine nasıl da uyuyor. ...

23 Nisan'da İstanbul, Ankara ve Urfa'da gözaltına alınan 9 gazeteci savcılık ifadeleri için adliyelere getirildi. ...

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih