Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Bolivya’da “kendine başkan” karşı-devrimci Jeanine Añez, 6 Eylül’de yapılması planlanan başkanlık seçimlerini erteleme kararı almıştı. Bunun üzerine Bolivya’da halk, sendikalar, yerliler derhal seçimlerin yapılması, Anez’in darbe hükümetinin istifa etmesi için sokaklarda eylemlere başladı.

Jeanine Áñez liderliğindeki fiili hükümet, bu yılın Mart ayından bu yana genel seçimleri üç kez erteledi.

3 Ağustos'ta toplumsal hareketler, sendikalar, Yerli ve köylü örgütleri ve grupları, ülkedeki genel seçimlerin ertelenmesine karşı eylemde idi. Halk ülke çapındaki ana otoyolları ve yolları da ablukaya aldı. Ulusal Geçiş Müdürlüğü'ne göre, 24'ten fazla önemli departmanlar arası ve iller arası otoyol protestocular tarafından engellendi.

Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE), yaygın öfkeye rağmen genel seçimlerin 18 Ekim 2020'de yapılacağını açıkladı. MAS partisi, anayasaya göre, seçim tarihinde yapılacak herhangi bir değişikliği onaylama yetkisinin yalnızca Bolivya parlamentosu olan Çokuluslu Yasama Meclisi'ne sahip olduğunu söyleyerek itiraz etti.

Eylemlere Central Obrera Boliviana (COB), Birlik Paktı (bir sosyal örgütler ittifakı) ve Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) önderlik ediyor. MAS partisinin sendikaları, sosyal örgütleri ve takipçileri ulusal çapta süresiz protesto çağrısı yaptı.

Covid-19 salgınında hiç bir önlem almayan Anez hükümeti, ülke çapında sokaklara dökülmüş olan halkı virüsün yayılması için “sorumsuz” davranmakla suçlamaktan çekinmedi.

Bir grup Bolivyalı genç ve öğrenci de, seçimlerin 6 Eylül’de yapılması talebiyle La Paz'daki Seçim Mahkemesi karargahının önünde açlık grevine başladı.

7 Ağustos tarihine gelindiğinde başta Cochabamba bölgesi olmak üzere Bolivya’nın pek çok yol ve köprülerini ulaşıma kapatıp kentleri kasabaları ablukaya alan Bolivyalılar, diğer taraftan da grevi sürdürüyor. Bulo Bulo, El Alto ve Chapare’de çok sayıda yol binlerce yerlinin kuşatması altında. Ancak hükümetin keskin nişancılarının da halkı kuşattığı biliniyor.

Chuquisaca Departmanındaki sendikalar da ilerleyen günelrde greve katıldılar ve Tarabuco, Padilla ve Cintis Ravello'daki stratejik otoyolları bloke ettiler.

La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, San Julian, El Puente ve Santa Rosa'daki yollar birkaç bölgeden büyük kayalarla kapatıldı. Karşı-devrimci iktidar da boş durmuyordu. ABD’den silahlı iki uçak imdatlarına yetişti ve yolları kesen halkın üzerinde askeri uçaklar uçuş yapıp durdu.

Bu arada Bolivya'da Covid-19 3.000 kişinin ölümüne neden oldu.

İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası şantiyesinde İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş'in üyelerinin gasp edilen hakları için şantiyede yaptıkları eyleme bugün de polis saldırarak işçileri...

ABD’li üniversitelerin başını çektiği üniversite öğrencileri, soykırıma maruz kalan Filistin halkıyla dayanışmak ve üniversitelerinin İsrail’le ekonomik ve akademik ilişkilerine...

“Tam umudu kesmişken...” diyordu bir arabesk şarkıda... günümüz reformizmine nasıl da uyuyor. ...

23 Nisan'da İstanbul, Ankara ve Urfa'da gözaltına alınan 9 gazeteci savcılık ifadeleri için adliyelere getirildi. ...

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih