Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Dün Fransa'da sarı yeleklilerin 7. eylemleri vardı. Akaryakıt zammı protestoları ile başlayan eylem, ilk haftadan itibaren ayaklanma havasına büründü ve sadece Fransa'yı değil tüm dünya emekçi halklarını etkileyen bir harekete dönüştü.

Son iki haftadır eylemlere katılan kitle sayısında düşüş yaşansa da, ülke genelinde eylemlerin niteliğinden geri düşüş olmadı. Ancak Fransa hükümeti de her geçen eylemde uyguladığı şiddeti arttırıyor.

Sabah saatlerinden itibaren pek çok şehirde yapılan çağrılarla sarı yelekliler toplandı.

Belfort'ta önce bir alışveriş merkezinin önüne yürüyen sarı yelekliler, AVM'ye kepenk kapattırdıktan sonra ana yolu trafiğe kapattı ve yürüyerek kenti dolaşmaya başladılar.

Rouen'de saat 12.00 civarında binlerce kişi Rouen belediye binası önünde toplandı. Sokaklarda yüzlerce kişi Macron'un istifasını isterken, polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı. Polis bu defa, flashball denilen ışık saçan plastik mermiler kullanıyor.

Ve halk Rouen'deki Merkez Bankası'nın kapısını ateşe verdi. Polisin saldırısı şiddetlendi ve basın da polisin flashball saldırılarından payını aldı.

Aynı saatlerde Champs-Élysées polis ablukası altında ancak yüzlerce sarı yelekli Caddeye yürümeye başladı.

Amiens'te sokağa çıkanlara saldıran polis bir düzine insanı tutuklarken, il yönetimi 2 Ocak'a kadar tüm yürüyüşleri yasakladı.

Marsilya'da sabah saatlerinde sokağa çıkan sarı yelekliler ise balonlarla sorunsuz bir eylem gerçekleştirdi. Çekim yapmak isteyen BFM TV kameramanı da “yalancılar” denilerek alandan kovuldu.

Bordeaux sokaklarında bu hafta valilik 2.400 sarı yeleklinin toplandığını açıkladı. Bu defa bisikletliler de vardı. Sarı yelekliler Place de la Bourse, Garonne'un kenarından şehir merkezine ilerlerken, yine iktidar yanlısı haber yapan Cnews muhabirini kitleden dışarı attılar. Polisin saldırısında bir gazeteci de başından flashball ile vuruldu.

Toulouse'da ilk saldırılar saat 15.00 civarında meydana geldi. Gözyaşartıcı gaz atan polislere halk taşlarla karşılık verdi, 6 kişi tutuklandı.

Montpellier'de yüzlerce sarı yelekli Saint-Roch istasyonunu işgal etti ve trafiğin aksamasını sağladı.

Dijon’da, şehir merkezinde toplanan yüzlerce sarı yelekliye polis gözyaşartıcı gaz ve sis bombalarıyla saldırınca halk gaz bombalarını geri polislere gönderdi.

Nantes'te 2'si polis 5 kişi yaralandı. 22 yaşında bir genç flasball ile başından vurularak hastaneye kaldırıldı.

Toulouse'da da bir kişi başından flashball ile vuruldu.

Ve sarı yeleklilerin hedeflerinden biri sürekli aleyhlerinde haber yapan ve halkı kışkırtmaya çalışan BFM TV tesisleri oldu. Yüzlerce kişi yalan haberleri protesto sloganları attı, Macron'un istifasını istedi. Tv önündeki protestolar yine polisin saldırısı ile karşılandı.

Sarı Yeleklilerin 7. buluşmasında 57 kişi tutuklandı, 33 kişi gözaltına alındı. 70'li yaşlarda emekli bir işçi şunları söylüyor eylem hakkında: “Çok az parası olan insanlar için geliyorum, kendim için bile değil. Hükümetten istediğimiz şey daha az pahalılık. Benim için değil, emekliyim, ihtiyacım yok, ama ihtiyacı olan insanlar var, yaşayacak gelirleri çok az olan insanlar için buradayım”.

Sarıyelekliler, 31 Aralık gecesi de Champs-Elysees’te yılbaşı kutlamaları sırasında da toplanmayı planlıyor.

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Davul zurna çalarak ilan ettiler işgal saldırısının gelişini. Bilinen, görülen bir olguydu bu. Hakan Fidan, İbrahim Kalın mekik dokuyup durdular bölgede. Daha seçimlerden önce cümle c...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih