< İşçiye Fıtratı, Patronlara Yemek Ziyafeti!

Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Sakarya'nın Hendek İlçesi, Yukarıçalıca Mevkiinde bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçi hayatını kaybetti, 118 işçi yaralandı. MÜSİAD Genel Başkanı ve Şube Başkanları ise destek ziyafetinde buluştu.

 Sakarya'nın Hendek ilçesi, Yukarıçalıca Mevkiinde bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda dün sabah saatlerinde şiddetli bir patlama meydana geldi.

Patlamanın ardından itfaiye ekipleri bölgeye sevk edilse de imalatta kullanılan malzemelerin niteliğinden depoda 110 ton patlayıcı malzeme bulunması nedeniyle patlamalar devam etti ve uzun bir süre yerden müdahale edilemedi.

Bugünkü son bilgilere göre ise 7 işçi yaşımını yitirdi, 118 işçi ise yaralandı. Ulaşılamayan işçiler de var. Patlamada ölen iki işçi tamamen yandığı için kimlikleri DNA testleri ile belirlenecek...

İlk bilgilere göre 150-200 işçinin bulunduğu prefabrik bir yapı olan fabrikada işçilerin büyük bir kısmı ilk patlamanın ardından dışarıya çıkabildi. Muhtemelen yanyana yerleştirilmiş tek katlı prefabrik bölümlerden oluşması işçilerin patlamanın olduğu yerden uzaklaşabilmelerini sağladı.

Dün geç saatlere kadar kaç işçinin öldüğü kesin olarak bilemedi. Aileler fabrikaya gelmek istedi. Fakat bölgeye derhal güvenlik çemberi oluşturularak kimse o çemberin içine alınmadı.

Ancak devlet yetkililerin aktardıkları oranda ve şekilde bilgiler elde edilebildi.

Patlamanın hemen ardından İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda daha önceki yıllarda da patlamalar ve iş cinayetleri yaşandığını fakat isim değiştirerek üretime devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

17 Ağustos 2009`daki patlamada 1 işçi hayatını kaybetmiş 33 işçi yaralanmış, 29 Eylül 2009`daki patlamada 1 işçi hayatını kaybetmiş 1 işçi yaralanmış, 11 Şubat 2011`deki patlamada 1 işçi hayatını kaybetmiş 10 işçi yaralanmış, 30 Haziran 2013`deki patlamada 15 işçi yaralanmış, 14 Aralık 2014`teki patlamada 1 işçi hayatını kaybetmiş, 27 Ocak 2018`deki patlamada 2 işçi hayatını kaybetmişti.

Dün yaşanan patlama aynı fabrikada 6 kez meydana gelmişti. Yıllar içinde iş cinayetleri yaşandıkça, fabrika “Coşkunlar”, “Büyük Coşkunlar”, “Venüs Coşkunlar...” adlarını alarak üretime devam etti. Yine aynı aileye ait fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı “Yertaş Patlayıcı Maddeler” adıyla üretim yapmıştı.

11 Şubat 2011'de bir işçinin öldüğü patlama sonrası Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası Genel Müdürü Yaşar Coşkun, “Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez. Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış” şeklindeki pişkince açıklamasıyla, fabrikasında çalışırken ölümüne neden olmaktan hiç de rahatsız olmadığını göstermişti.

Bu arada, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 'afet' ve 'patlama' kavramlarını birbirinden ayıramadığını, işçilerin sağlığının ve güvenliğinin de umurunda olmadığını "Bir daha bu afetler yaşanmasın" beyanatıyla bir kez daha kanıtlamış oldu.

Yüzlerce işçinin ölme ihtimalinin bulunduğu fabrikada işçilerin 4 gündür "Malzemelerde ısınma var" diyerek uyarıda bulunduğu ama buna yönelik hiçbir tedbir alınmadığnı da, patlamadan saatler sonra işçiler ancak konuşabilecek duruma geldiklerinde öğrenebildik.

Coşunlar Havai Fişek fabrikasının nasıl olup da defalarca iş cinayeti yaşanmasına hatta bir kez de kapatılmış olmasına rağmen, nasıl olup da böylesine çok tehlikeli bir işkolunda üretim yapıyor?

Çünkü Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası sahibi Yaşar Coşkun (Müslüman İş Adamları Derneği) MÜSİAD Şube Başkanı... Elbette ki, MÜSİAD Şube Başkanı olmanın da bir takım ayrıcalıkları olmalı. İSİG yönünden yapılması gereken denetlemeler yapılmamalı, olaki üretim yapılamayacağı gerekçesiyle kapatılırsa açılabilmeli, bir sorun çıktığında isim değiştirilip 'para kazanmaya ve karlarına kar katmaya' devam etmeli.

Yaşar Coşkun, MÜSİAD'lı olmaktan gayet memnundur muhtemelen... MÜSİAD şube başkanları 'duyarlılıklarını' göstermek için derhal Sakarya'ya geldiler.

Şaşırdınız mı? MÜSİAD Başkanları bir fabrikada patlama olması üzerine hemen olay yerine gidiyor. İşçilerle ve ailelelre görüşüyor...

Tamam endişelenmeyin, MÜSİAD’lı patronlar böyle bir şeyi yapmayacak kadar burjuva sınıf tavrına sahiptir.

Hem zaten ölüm çalışan her işçinin fıtratında var. Mühim olan üretim yapan tesis ve patronu! Ve MÜSİAD Şube başkanları Yaşar Coşkun ile bir yemekte buluşuyor. Bursa MÜSİAD, ücretini işçilerin kanlarıyla ve canlarıyla ödemiş oldukları ve ödeyecek oldukları ziyafette buluşuyor.

Bursa MÜSİAD patronların birbirleriyle ne kadar dayanışma içinde olduklarını göstermek için bu ziyafeti sosyal medyadan paylaştı.

Fakat işçiler yanarak can verirken ve vermeye devam ederken, aileler yakınlarının canının derdindeyken, onlardan bir haber alabilmek için çırpınırken, patronların yemek ziyafetli paylaşımı tepkilere neden olunca paylaşılan tweet silindi.

Bir fabrikada defalarca patlama olduğu halde üretime devam etmesi, bu ülkenin başında işçilerin göz göre göre katledilmesine ‘fıtrat’, ‘kader’ diyen iktidardan aldığı güç sayesindedir.

İşçilerin kanlarıyla, canlarıyla ödediği ziyafetlerinize ait paylaşımları tepkiler üzerine silebilirsiniz bay burjuvalar. Fakat işçi sınıfı, kendisine ölümü dayatan bu iktidarı da, sizin adlarınızı kara kaplı defterine yazıyor bilesiniz. Sizler de sildiğiniz ziyafet twetleriniz gibi bir gün bu dünya üzerinden silinip yok edileceksiniz!

 

23 Nisan'da İstanbul, Ankara ve Urfa'da gözaltına alınan 9 gazeteci savcılık ifadeleri için adliyelere getirildi. ...

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih